Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Weer stap dichter bij autokeuring om de twee jaar

Autokeuring - rr

De Vlaamse Regering heeft op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters voor een tweede keer haar goedkeuring gegeven op de hervorming van de technische autokeuring.

Binnenkort moeten de meeste personenwagens pas om de twee jaar een periodieke keuring ondergaan en kunnen personenwagens, lichte vracht- en aanhangwagens ook gekeurd worden buiten een erkend keuringscentrum.

“De wijzigingen moeten de druk bij de keuringscentra wegnemen, de wachttijden verminderen en de dienstverlening verbeteren, terwijl de verkeersveiligheid gegarandeerd blijft”, aldus minister Peeters.

Vandaag moet iedereen met een personenwagen van de voertuigcategorie M1 (personenvoertuigen, auto’s voor dubbel gebruik, minibussen en lijkwagens) zijn voertuig jaarlijks laten keuren vanaf de dag dat het voertuig 4 jaar oud is, te rekenen vanaf de eerste verkeerstelling. Met de nieuwe maatregel wijzigt de periodiciteit en moet het voertuig maar om de 2 jaar gekeurd worden vanaf de dag dat het voertuig 4 jaar oud is, tot het voertuig 160.000 km op de teller heeft staan of 10 oud is. Vanaf dan moet het voertuig jaarlijks gekeurd worden. De wijziging geldt ook voor personenwagens van de voertuigcategorie M1 met een trekhaak.

 

“De periodiciteit van 2 jaar is geen uitzondering in Europa en wordt al in 11 lidstaten, zoals in Frankrijk, Italië of Denemarken, toegepast. Ik zag geen redenen waarom we dat niet zo zouden doen in Vlaanderen. De minimumvereisten van de Europese richtlijn blijven ook gegarandeerd, waardoor de maatregel niet ten koste gaat van de verkeersveiligheid’, aldus minister Peeters.

“Het is één van de maatregelen die ik heb genomen om de klantentevredenheid te verhogen. Om de twee jaar naar de keuring betekent minder administratieve last zowel voor de eigenaars als de keuringscentra en dat verhoogt de efficiëntie van het hele systeem. Zo maken we komaf met we wachtrijen aan de keuringcentra, iets waar veel burgers al lang naar uitkijken.”

Gedecentraliseerde keuringen

Daarnaast wordt het voor personenwagens, lichte vracht en lichte aanhangwagens ook mogelijk om gekeurd te worden buiten een erkend keuringscentrum, zoals bij een garage die hiervoor een keuringslijn installeert.

De keuring zal gebeuren door controleurs die werken bij de erkende keuringsinstellingen. Wat nu al mogelijk is voor vrachtwagens, en in het vakgebied gekend is als ‘keuring op verplaatsing’, zal met andere woorden ook mogelijk worden voor personenwagens, lichte vracht en lichte aanhangwagens. Ook de tweedehandskeuring zal buiten een erkend keuringscentrum kunnen gebeuren.

Verder regelgevend traject

Na deze tweede goedkeuring wordt er nog advies gevraagd aan de Raad van State. Daarna volgt de definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering en wordt de maatregel gefaseerd uitgerold over een periode van 3 jaar. De trapsgewijze invoering zal gebeuren op basis van de leeftijd van het voertuig, te rekenen vanaf de datum van de eerste verkeerstelling.

Dat beperkt grote fluctuaties in het aantal aangeboden voertuigen en zorgt voor een betere spreiding van de keuringsactiviteiten in de eerste jaren na het uitrollen van de verruimde periodiciteit. 

Autokeuring - rr

Deel dit artikel